Asscher: meer tijd voor overleg met Marokko

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil meer tijd om het met Marokko eens te worden over een aanpassing van het sociale zekerheidsverdrag. Dat heeft hij de Tweede Kamer dinsdag gemeld.

Asscher praat al maanden met Marokko over wijzigingen in het verdrag, dat de uitbetalingen van Nederlandse uitkeringen voor Marokkaanse-Nederlanders in Marokko regelt. Asscher wil die uitkeringen aanpassen aan het levenspeil in Marokko en ze dus verlagen. De Marokkaanse regering weigerde tot nog toe daar aan mee te werken.

Asscher had eerder al aangekondigd dat hij het bestaande verdrag zou opzeggen als de Marokkaanse regering blijft weigeren het verdrag aan te passen. Nu meldt hij de Kamer dat meer tijd nodig is voor de onderhandelen, maar dat hij nog steeds verwacht er uit te kunnen komen.

2015-06-16

UPDATE:

 

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken denkt dat hij voor 1 september een akkoord kan bereiken met Marokko over een aanpassing van het socialezekerheidsverdrag. Dat heeft hij de Tweede Kamer woensdag gemeld.

 

Al maanden praat hij met zijn Marokkaanse collega over wijzigingen in het verdrag, dat de uitbetalingen van Nederlandse uitkeringen voor Marokkaanse-Nederlanders in Marokko regelt. Asscher wil die uitkeringen aanpassen aan het levenspeil in Marokko. In dat geval gaan ze flink omlaag. De Marokkaanse regering weigerde tot nog toe hieraan mee te werken.

 

Asscher had eerder al aangekondigd dat hij het bestaande verdrag zou opzeggen als de Marokkaanse regering blijft weigeren het verdrag aan te passen. Om dat te regelen, diende hij eerder een wet in in de Kamer, maar de behandeling daarvan is op zijn verzoek in verband met de onderhandelingen opgeschort.