‘Een op de vijf aangiftes niet onderzocht’

20 procent van de aangiftes bij de politie wordt niet nader onderzocht. Dat meldt RTL Nieuws, dat onderzoek deed bij ruim 360.000 aangiftes die in bijna twee jaar tijd bij de politie binnenkwamen. Volgens RTL gebeurt dit ook bij misdrijven die voor slachtoffers zeer ingrijpend zijn, of waar een dader in beeld is.

Bij 37 procent van alle aangiftes (134.000) wordt de zaak opgehelderd. Er zijn één of meerdere verdachten aangehouden en die moeten vervolgens voor de rechter verschijnen of worden op een andere manier gestraft. Vooral bij ernstige zaken, zoals moord, doodslag en zware mishandeling, lukt het de politie daders op te sporen. Maar bij het merendeel van de aangiftes blijft het misdrijf onopgelost. Bij 42 procent (153.000) start de politie wel een onderzoek, maar zijn er uiteindelijk te weinig aanknopingspunten om een dader te vinden.

23 JUNI 2015