Categories Nieuws Artikelen

Agenten voor rechter om dood Mike Stok

 

 

Twee politieagenten staan donderdag in Rotterdam terecht voor het doodschieten van de 29-jarige Rotterdammer Mike Stok in 2013. De nabestaanden van Stok hebben via de rechter vervolging afgedwongen.

De agenten, een man en een vrouw, schoten toen zij de agressieve Stok in de Fazantstraat in Rotterdam aantroffen. Hij zou met een tomahawk, een strijdbijl, hebben gezwaaid en rende weg. Feyenoordsupporter Stok had ruzie met twee vrouwelijke stadswachten die hem hadden bekeurd om zijn loslopende hond.

Het Openbaar Ministerie besloot in 2013 dat de agenten volgens de regels en uit zelfverdediging hadden gehandeld. Maar de nabestaanden van Stok waren het niet eens met die beslissing.

Rug

Volgens hun advocaat Sander Janssen zwaaide de Rotterdammer niet met een tomahawk, maar met een wandelstok. Via een procedure bij het gerechtshof dwongen ze alsnog vervolging van de agenten af.

Volgens Janssen hebben de agenten veel te snel geschoten. Stok werd gedood door een kogel in zijn rug in de binnentuin van zijn eigen wooncomplex. Hij liep op dat moment weg van de politie, aldus Janssen.

Gemoedstoestand

Stok gaf geen gehoor toen de agenten hem opdroegen te stoppen en bleef rennen. Ook waarschuwingsschoten hielpen niet. In totaal zou er vijf à zes keer zijn geschoten. Daarbij werd ook een schuurtje geraakt.

De mannelijke agent loste het dodelijke schot. Hij heeft verklaard dat hij zich geconfronteerd zag met de verwilderde Stok, die ongecontroleerde bewegingen maakte met een volgens hem op een bijl lijkend voorwerp. De Rotterdammer rende daarbij door heggen en klom over een schutting. De agenten hadden het idee dat Stok op zoek was naar iemand die hij iets aan wilde doen.

Het gerechtshof besloot echter dat niet vaststaat dat het gebruikte geweld gerechtvaardigd was. Stok liep namelijk weg van agenten en omstanders en ook zijn er vragen over de inschatting van de gemoedstoestand van Stok door de volgens het hof ,,jonge en onervaren agenten”.

21 JULI 2015 Door: ANP/Demet TV