Categories Nieuws Artikelen

Prijzen koopwoningen verder gestegen

 

Bestaande koopwoningen waren in juni 2,6 procent duurder dan in dezelfde maand in 2014. De prijzen zijn nu al ruim een jaar hoger ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Sinds de zomer van 2013 is er sprake van een licht stijgende trend in de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen. De prijzen zijn nu bijna 5 procent hoger dan tijdens het dal in juni 2013. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, is het prijsniveau nog 17,6 procent lager.

Ook op kwartaalbasis lagen de verkoopprijzen in alle provincies gemiddeld hoger dan een jaar eerder. In Noord-Holland was de prijsstijging het tweede kwartaal het grootst met 5,4 procent. In Overijssel stegen de prijzen het minst. Gemiddeld zijn koopwoningen daar 0,7 procent duurder dan een jaar eerder.

Grote steden

De prijzen in de vier grote steden stegen harder dan gemiddeld in Nederland. Vooral in Amsterdam was de prijsstijging aanzienlijk. Hier stegen de prijzen met gemiddeld 8,1 procent. Woningen in Utrecht waren 5,3 procent duurder dan in het tweede kwartaal van vorig jaar, in Den Haag 4,3 en in Rotterdam 3,3 procent.

Alle woningtypen zijn duurder dan een jaar eerder. De prijzen van tussenwoningen en appartementen stegen met 3,3 procent het meest, die van vrijstaande woningen met 1,2 procent het minst.

 

21 JULI 2015 Door: ANP/Demet TV