Haags Jihadproces begonnen met deskundige

Het grote ‘Haagse’ jihadproces is maandag begonnen met het horen van onderzoeker Martijn de Koning. Als getuige en deskundige vertelt hij over de Haagse moslims die vorig jaar met vlagvertoon de straat opgingen in de Haagse Schilderswijk.

Azzedine C., alias Abou Moussa, die wordt verdacht van opruiing en ronselen voor de gewapende jihad is een van de verdachten. Hij was het gezicht van de groep radicale moslims. Andere bekende verdachten zijn Rudolph H. (25) en Oussama C. (19). In totaal staan de komende weken tien mensen terecht voor terreurbeschuldigingen.

De Koning heeft een lijvig rapport geschreven over de activistische moslims. Hij ziet ze als activisten met een idealistische boodschap die ze willen uitdragen. Volgens hem was het nieuw dat de groep buiten de moskee de straat opging om niet-moslims te bekeren en een negatief beeld van de islam tegen te gaan. Daarbij gingen ze zeer openlijk te werk en hadden ze een confronterende houding, aldus De Koning.

MAANDAG 07 SEPTEMBER 2015

Door: ANP/Demet TV