Demonstratie bij Turkse ambassade Den Haag

De journalistenvakbond NVJ houdt donderdagmiddag een demonstratie bij de Turkse ambassade in Den Haag tegen de uitzetting van Frederike Geerdink. Journaliste Geerdink is woensdagavond per vliegtuig vanuit Turkije aangekomen op Schiphol. Ze is woensdag het land uitgezet, zo heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd.

Of zij donderdagmiddag bij de demonstratie zelf bij zal zijn, kan NVJ-secretaris Thomas Bruning nog niet zeggen. Aan de actie bij de ambassade doen vertegenwoordigers van verschillende media mee.

Journaliste Frederike Geerdink is woensdagavond per vliegtuig vanuit Turkije aangekomen op Schiphol. Ze is woensdag het land uitgezet. Volgens Turkse autoriteiten voert Geerdink propaganda voor de Koerdische terreurorganisatie PKK.

Er is nog veel onduidelijk over hoe dat proces precies is verlopen. Dat moet de komende periode duidelijk worden, zowel in contact met haar als zeker ook met de Turkse autoriteiten, aldus de Nederlandse ministerie.

Frederike Geerdink werd zondag samen met demonstranten van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP opgepakt in een ‘special security zone’ in de provincie Hakkari in het zuidoosten van het land. Dat gebeurde volgens haar familie omdat ze in verboden gebied was.

Propaganda

Geerdink werd in januari ook al opgepakt. Toen werd ze beschuldigd van het bedrijven van propaganda voor een terroristische organisatie. In april sprak een rechter haar vrij. Geerdink woont sinds de zomer van 2012 in Diyarbakir in het zuidoosten van Turkije. Ze schrijft veel over de Turks-Koerdische verhoudingen. Volgens Turkije gaat zij daarbij zo ver, dat zij propaganda voert voor de verboden terreurorganisatie PKK. Echter Nederland lijkt hier geen boodschap aan te hebben. Opvallend is dat de Nederlandse media veel steun bieden aan Geerdink en gaan daarbij  voorbij aan haar steun voor een terroristische organisatie.

WOENSDAG 09 SEPTEMBER 2015

Door: Demet TV