Asieldebat begint heftig

Het debat over het plan van het kabinet met de Europese vluchtelingenstroom, is donderdag heftig begonnen met gekrakeel met Geert Wilders van de PVV. Wilders kreeg het aan de stok met Jesse Klaver van GroenLinks, Alexander Pechtold van D66 en Emile Roemer van de SP.

Klaver vreest dat een Nederland zonder ruimhartig vreemdelingenbeleid misschien zelf gered moet worden, maar dan van een gebrek aan medemenselijkheid. Wilders vond dat weer typisch ,,de GroenLinks-Efteling”. Volgens hem zijn mensen in landen als Turkije en Griekenland veilig en hoeven ze dan echt niet meer naar Nederland of Duitsland te komen. ,,Maar ik snap dat ze liever hun Miele hebben in hun huurhuis in Duitsland.”

Emile Roemer van de SP zei te ,,walgen” van de PVV. Volgens hem wil Wilders wel bommen gooien op het kruitvat maar kijkt hij daarna weg voor de mensen die daar vluchten.

Onuitvoerbaar

De SP, D66 en GroenLinks zijn negatief over het plan van het kabinet. Ze willen dat Nederland ruimhartig mensen opvangt. Ook is het in hun ogen onuitvoerbaar om mensen terug te sturen naar veilige regio’s in buurlanden. Wilders wil juist de grenzen sluiten.

Volgens Pechtold kan Wilders ,,blazen wat hij wil”, maar gaan we hier straks ,,in dit fatsoenlijke land 7200 mensen opvangen die hier via een eerlijk systeem zijn gekomen.” Hij vindt het levensgevaarlijk dat Wilders volgens hem feiten verdraait en zand in de ogen strooit. Pechtold nam de angst van Wilders voor de moslimwereld stevig op de hak: ,,Wat is er nou erger, een man met een baard of een vent met geverfd haar?”

DONDERDAG 10 SEPTEMBER 2015

Door: ANP/Demet TV