“Varkensmiddelen in soep Ulker”

Sommige soepproducten van het Turkse merk Ulker zouden varkensproducten bevatten. Dat zegt Ugur Baser, eigenaar van de supermarkt M&Aki in Den Haag. Baser die zelf het product al jaren verkoopt in zijn supermarkt baseert zijn uitspraak op de Nederlandse ingrediëntenlijst van Ulker.  Tussen de ingrediënten zou staan dat het varkensproducten bevatten. Het gaat om de linzensoep, tarwesoep met pens en de groentesoep die deze middelen zouden bevatten.

Helal

“Het bedrijf verkoopt al meer dan 10 jaar soepproducten. En op de verpakking staat duidelijk te lezen dat het product helal is. Maar helaas blijkt dit niet waar te zijn,” aldus Baser tegen Demet TV.

De ondernemer zou hierover ook met Ulker hebben gebeld. “Ze zijn nu bezig om al deze producten terug te halen. Maar inmiddels heeft het bedrijf miljoenen van deze producten verkocht in Europa” aldus Baser.

Uiteraard hebben wij zelf ook gezocht tussen de ingrediënten van de soepproducten van Ulker. In de Turkse lijst met ingrediënten staat te lezen “Domuz yagi ve katkilari icermez”. Met andere woorden, het product bevat geen varkensvet of andere varkensmiddelen. Maar wie de Nederlandse ingrediëntenlijst leest, ziet duidelijk staan “Heeft varkensvet en zijn derivaten”. Het bedrijf (Ulker) zelf zegt dat het hier om een vertaalfout gaat.

UPDATE: We krijgen veel berichten van bezorgde lezers die het niet kunnen geloven. Daarom voegen wij een foto van de ingrediëntenlijst en zwart op wit een brief van de Turkse notaris die de Nederlandse ingrediëntenlijst heeft vertaald naar het Turks. 

Lees ook: Ulker Nederland: “Onze excuses voor de fout”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donderdag 10 september

Door: Demet TV