‘Nederland heeft zich aan crisis ontworsteld’

,,Nederland heeft zich ontworsteld aan de crisis”. Dat zei een redelijk optimistische minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag bij de aanbieding van de miljoenennota en de begroting aan de Tweede Kamer.

De koopkracht van huishoudens neemt dit jaar en volgend jaar toe en ,,dat zorgt voor vertrouwen”, aldus Dijsselbloem. Het brede herstel leidt er volgens hem ook toe dat Nederlanders voor het eerst in vijf jaar weer meer uitgeven.

Het herstel van de economie doet de overheidsfinanciën ook goed. Het overheidstekort loopt ,,flink” terug. Door deze mooie cijfers kan het kabinet extra investeren in ,,enkele maatschappelijke prioriteiten” zoals kinderopvang en defensie, aldus de PvdA-minister.

Beter dan verwacht

Maar er zijn ook tegenvallers zoals de teruglopende gasbaten. Ook voor de opvang van vluchtelingen is de komende jaren extra geld gereserveerd.

,,Het gaat beter dan verwacht, maar niet goed genoeg”, meent Dijsselbloem. Net als in de troonrede wees hij op de hoge werkloosheid. Een lastenverlichting van 5 miljard euro moet een impuls aan de werkgelegenheid geven.

Het proces van verandering dat het kabinet heeft ingezet, moet nu goed worden uitgevoerd. Het is een ,,cruciale fase”, aldus de minister. Ook hierop werd al in de troonrede gehamerd.

DINSDAG 15 SEPTEMBER 2015

Door: ANP / Demet TV