EU: meer geld voor opvangfonds Syriërs in Tukrije

Europese landen moeten hun belofte nakomen om geld te storten in het Europese fonds dat de buurlanden van Syrië moet helpen vluchtelingen op te vangen. Die oproep deed EU-commissaris Johannes Hahn (Buurlanden en Uitbreiding) donderdag in Brussel.

Ook de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, riep de lidstaten op geld te storten.

De EU-landen hebben beloofd het in december ingestelde Europese Trust Fonds met 1,8 miljard euro aan te vullen tot 4 miljard. Dat geld moet landen als Libanon, Jordanië, Turkije en Irak helpen bij de opvang van vluchtelingen.

Tot nu toe hebben alleen Duitsland en Italië een storting gedaan, van respectievelijk 5 en 3 miljoen euro. ,,Geld is helaas een probleem”, zei Hahn. ,,Landen zijn verplicht te helpen om deze crisis te bestrijden. Het is nu tijd voor staatsmanschap.”

DONDERDAG 17 SEPTEMBER 2015

Door: ANP / Demet TV