Gemeenten vrezen stormloop op paspoort

Gemeenten vrezen een grote chaos omdat veel mensen de komende tijd een nieuw paspoort willen aanvragen. Kinderen mogen vanaf 26 juni niet meer in het paspoort van hun ouders staan bijgeschreven en hebben dan een eigen reisdocument nodig om naar het buitenland te mogen.

“De nieuwe regel leidt tot grote problemen”, denkt Cees Meesters, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB). Volgens hem is er altijd een piek in het aantal aanvragen in mei en juni omdat veel mensen dan een nieuw paspoort nodig hebben.

Daarnaast moeten veel mensen dit jaar hun paspoort verlengen. “En dan zijn er naar schatting ook nog eens achthonderdduizend ouders die een paspoort voor hun kind willen”, zegt Meesters.

Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) riep mensen eerder op om op tijd een nieuw paspoort aan te vragen. Ook zij vreest dat door de drukte niet alle aanvragen kunnen worden behandeld. Spies heeft de ouders van kinderen die een eigen reisdocument moeten aanvragen in een brief gewaarschuwd. Ze adviseert hun voor 1 mei naar het gemeentehuis te stappen.

23 maart 2012, 10:15 
© novum