Categories Nieuws Artikelen

EU-geld in zicht voor Griekenland

Griekenland kan waarschijnlijk weer Europees geld tegemoet zien. De ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) buigen zich maandag in Luxemburg over een lijst met maatregelen die Griekenland moet doorvoeren voordat geld wordt overgemaakt. Als die dan zijn doorgevoerd, buigt de eurogroep zich er nog een keer over, voordat er definitief tot uitbetaling kan worden overgegaan, benadrukte eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem voorafgaand aan het overleg.

In de zomer werd Griekenland het met de eurolanden eens over een derde leningenprogramma van circa 86 miljard euro voor de komende drie jaar. Een eerste deel van 26 miljard euro werd vrijgegeven: 13 miljard euro werd direct overgemaakt en 10 miljard euro staat op een aparte rekening voor de eventuele versterking van de bankensector.

De resterende 3 miljard euro zal in twee delen (één van 2 en één van 1 miljard euro) worden geknipt met daaraan specifiek gekoppelde eisen, zei Dijsselbloem. Hij had het over een ,,heel pakket aan hervormingen, acties die voor uitbetaling voorwaardelijk zijn”.

Evaluatie

Griekenland zal bovendien binnenkort met hervormingsvoorstellen moeten komen voor op langere termijn op het gebied van onder meer pensioen. Pas dan komt er een evaluatie over onder meer wat Griekenland heeft gedaan, het effect van de maatregelen en wat er nog moet gaan gebeuren.

In de augustus werd afgesproken dat ,,bij voorkeur” de situatie rond de Griekse bankensector voor 15 november én na de eerste evaluatie bekend moest zijn. ,,Ik kan niet beloven dat we dat halen, maar het is nog wel steeds mijn planning in potlood.”

05-10-2015

Door: ANP/Demet TV