Nederlands schip gezonken, opvarenden gered

Het Nederlandse vrachtschip Flinterstar is dinsdagochtend gezonken voor de Belgische kust bij Zeebrugge na een aanvaring met een gastanker. De aanvaring was rond rond 04.00 uur. De twaalf opvarenden zijn uit het water gehaald, meldt de Nederlandse Kustwacht.

Bij de reddingsactie waren drie Nederlandse reddingsboten betrokken, afkomstig uit Westkapelle, Breskens en Cadzand. Rond 07.00 uur werd de reddingsoperatie beëindigd, aldus de Kustwacht.

De Flinterstar van rederij Flinter uit Barendrecht vervoerde geen gevaarlijke lading, aldus de veiligheidsregio. De LNG-tanker werd weliswaar beschadigd, maar lekt geen gas of olie. De tanker Al Oraiq, varend onder de vlag van de Marshalleilanden, wordt naar Zeebrugge gesleept.

Bart Otto, directievoorzitter van rederij Flinter, meldde dat de Flinterstar nog niet zou zijn gezonken, maar op een zandbank staat ,,met water tot aan het dek”. Hij zegt blij te zijn dat de bemanning in veiligheid is gebracht. Een aantal van de twaalf opvarenden is naar het ziekenhuis gebracht. Over de lading kan hij vooralsnog niets zeggen.

Na de aanvaring en de daaropvolgende reddingsactie is besloten de westingang van de Westerschelde in beide richtingen voorlopig af te sluiten.

UPDATEHet voor de kust van Zeebrugge gezonken Nederlandse vrachtschip Flinterstar lekt olie, meldt de Veiligheidsregio Zeeland dinsdag.

06-10-2015

Door: ANP/Demet TV