Miljardenverlies Shell door afschrijvingen

Olie- en gasconcern Shell schrijft miljarden dollars af op projecten, waardoor het bedrijf in het afgelopen kwartaal diep in de rode cijfers is beland. Dat blijkt uit de resultaten die het Brits-Nederlandse bedrijf donderdag bekendmaakte.

Het verlies op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs), de maatstaf voor zowel het concern als de financiële markten, en inclusief bijzondere posten bedroeg 6,1 miljard dollar (5,8 miljard euro). Een jaar eerder werd hier nog een winst behaald van 5,3 miljard dollar. De totale kostenpost voor de bijzondere lasten bedroeg bijna 8 miljard dollar. Het gaat onder meer om voorzieningen en afschrijvingen voor het stoppen van de oliewinning in Alaska en een olieproject in Canada.

Als de buitengewone lasten niet worden meegerekend, werd een winst behaald van 1,8 miljard dollar, tegen 5,8 miljard dollar vorig jaar. Die scherpe winstdaling is onder meer te wijten aan de aanhoudend lage olieprijzen.

29-10-2015

Door: ANP/Demet TV