‘Forse toename uitstoot A2 bij 130’

Als de maximumsnelheid op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam wordt verhoogd naar 130 kilometer per uur, zal dat leiden tot een flinke stijging van de uitstoot van stikstofdioxide. Dat heeft Milieudefensie berekend.

Waar de snelheid omhoog gaat van 100 naar 130, neemt de uitstoot met 46 procent toe. Op weggedeelten waar de snelheid van 120 naar 130 gaat, stijgt de uitstoot met 27 procent. Volgens Milieudefensie levert de extra luchtvervuiling gezondheidsrisico’s voor omwonenden op. ,,Ook voor geluidshinder en schade aan de natuur is dit een onzalig plan”, aldus een woordvoerster van de milieuorganisatie.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de maximumsnelheid op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam per 1 januari omhooggaat naar 130, in eerste instantie in de avond en nacht, maar in de loop van het jaar 24 uur per dag.

Op het traject geldt nu een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur, met uitzondering van het gedeelte tussen Vinkeveen en Maarssen. Daar mag je tussen 19.00 uur en 06.00 uur 130 rijden.

29-10-2015

Door: ANP/Demet TV