Categories Nieuws Artikelen

Partijen willen Turkse ambassadeur op het matje

Het kabinet veroordeelt de brief die de Turkse regeringspartij AK onlangs stuurde aan Nederlandse-Turken, met daarin een oproep om bij de Turkse verkiezingen op de AK te stemmen.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en minister Lodewijk Asscher (Integratie) vinden die brief ,,volstrekt ongepast”. De oproep staat ,,op gespannen voet met de Nederlandse integratiedoelstellingen”. Koenders noemt de zorgen over hoe de partij toegang heeft gekregen tot de adressen van vele Turkse Nederlanders ,,zeer legitiem”.

Asscher meldde in een Kamerdebat dat de Nederlandse ambassade in Ankara opheldering heeft gevraagd. De Turkse overheid antwoordde dat de AK-partij de Turkse wet niet heeft overtreden met het versturen van de brief. ,,Maar daar is het laatste woord nog niet over gezegd”, zei Asscher. Het is daarom belangrijk dat duidelijk wordt of de Nederlandse wet is overtreden. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) onderzoekt dat.

Kritiek

Meerdere partijen in de Kamer vinden dat niet genoeg en willen dat het kabinet de Turkse ambassadeur in Nederland onmiddellijk op het matje roept. Ze vinden de brief intimiderend en bedreigend. De brief toont volgens de Kamer de ‘lange arm van Ankara’, oftewel de invloed van de Turkse overheid op Turken in Nederland. Asscher zei dat hij met Koenders gaat bespreken of het verstandig is dat het kabinet nog voor de Turkse verkiezingen zondag op hoog niveau zijn onvrede over de brief laat blijken.

Asscher reageerde in het debat ook op kritiek van de VVD, die vindt dat hij veel te voorzichtig is in de aanpak van het salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de islam. Asscher zei dat hij niet voorzichtig is, maar wel heel precies. Waar moslims fundamentalistisch worden en handelen in strijd met onze rechtstaat, zal het kabinet hard optreden. Maar fundamentalisten die zich anti-democratisch uiten, maar daarbij wel binnen de wet blijven, hebben recht op vrijheid van meningsuiting. Die mensen moet je met eerbied voor de scheiding van kerk en staat op andere manieren benaderen en pogen ze te deradicaliseren, zei Asscher.

30-10-2015

Door: ANP