PvdA: Laat asielzoekers homo-organisaties bezoeken

Asielzoekers moeten niet alleen vanaf dag 1 Nederlandse taalles aangeboden krijgen. Zij moeten ook de Nederlandse normen en waarden ,,beleven en ervaren” door bezoeken te brengen aan de homo-organisatie COC, het feministische maandblad Opzij en het Verzetsmuseum. Dit heeft Ahmed Marcouch, voor de PvdA woordvoerder integratie en inburgering in de Tweede Kamer, donderdag gezegd op Radio 1.

Als asielzoekers net hier zijn, hebben zij veelal kracht en motivatie, aldus Marcouch. Na een half jaar wachten in een asielzoekerscentrum zijn sommigen passief gemaakt. Marcouch wil die motivatie aan het begin benutten om ervoor te zorgen dat de nieuwkomers Nederlandse waarden meekrijgen, en dan niet van ,,een blaadje”, maar door eigen beleving.

Een bezoek aan Opzij moet duidelijk maken hoe belangrijk de gelijkwaardigheid van man en vrouw is in Nederland en welke strijd ervoor gevoerd is. Het inzicht in het Nederlandse heden moet worden vergroot door het verleden te leren kennen. Tijdens een excursie naar het Verzetsmuseum kan worden uitgelegd waarom antisemitisme ,,onacceptabel” is in Nederland, aldus Marcouch.

30-10-2015

Door: ANP/Demet TV