Koenders roept Turkse ambassadeur op matje

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zal de Turkse ambassadeur in Den Haag op het matje roepen vanwege de brief die de regerende AK-partij naar de Turks-Nederlandse gemeenschap heeft gestuurd. Dat zei de bewindsman vrijdag kort voor het begin van de ministerraad.

In de brief die eerder deze maand werd gestuurd, worden de Turkse Nederlanders opgeroepen op de AK-partij van premier Davutoglu te stemmen bij de komende parlementsverkiezingen. Het kabinet noemde de brief donderdag al volstrekt ongepast. De Kamer wilde dat de ambassadeur bij Koenders zou worden ontboden.

,,Het is ongewenst dat die brief er is”, zei Koenders vrijdag. Het ontbieden van de ambassadeur ,,is een heel duidelijk diplomatiek signaal van ongenoegen”. 

Op social media ontstond kort geleden ophef over de brief die de Turkse premier Davutoglu i.v.m. de Turkse verkiezingen aan Turkse Nederlanders had gestuurd. Hoewel sommige Turken boos waren over de brief, bleek het overgrote meerderheid juist blij te zijn met de brief van Davutoglu.  

In een reactie aan Demet TV liet de Turkse consul-generaal Sadin Ayyildiz weten dat de adresgegevens niet door de Turkse consulaten zijn overhandigd aan de AK-Partij. 

Bekijk hier de video. 

UPDATE

Minister Koenders en de Turkse ambassadeur hebben elkaar vandaag aan het einde van de middag al gesproken. 

30-10-2015

Door: ANP/Demet TV

Lees ook: Ambassadeur op het matje, hoe terecht is dat?