Categories Nieuws Artikelen

‘Palestijnse leider Abbas veroordeelt geweld’

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft donderdag in een besloten gesprek met Kamerleden het geweld aan Palestijnse en Israëlische zijde veroordeeld. Dat verklaarden Kamerleden na afloop van de bijeenkomst.

,,Voor ons was belangrijk dat hij in het begin heel duidelijk afstand nam van het geweld zoals we dat vandaag zien in Israël en dat ook veroordeelde”, aldus Michiel Servaes van de PvdA. Volgens VVD’er Han ten Broeke is er bij hem aangedrongen om het geweld ,,ook in eigen huis te veroordelen”. Joël Voordewind van de ChristenUnie is niet tevreden omdat Abbas volgens hem blijft weigeren het geweld tegen Israëli’s specifiek te veroordelen. ,,Getuigt wederom van dubbel gezicht”, twitterde hij.

Het geweld tussen de Palestijnen en Israëli’s is de laatste weken opgelaaid. Palestijnen hebben willekeurige Israëli’s neergestoken, terwijl bij Israëlische militaire acties enkele tientallen Palestijnen zijn omgekomen. Het vredesproces zit al jaren in het slop.

Demonstranten

Abbas is met een grote delegatie in Nederland voor de Palestijns-Nederlandse Samenwerkingsraad. Dat is twee jaar geleden opgezet om de banden te versterken. In het gevolg van Abbas reizen tientallen zakenlieden mee. Later op de dag heeft Abbas nog een ontmoeting met premier Rutte. In dat gesprek zal het toegenomen geweld ook aan de orde komen.

Voor het Kamergebouw voerden in de ochtend een paar honderd pro-Israëlische demonstranten actie. De manifestatie was georganiseerd door het CIDI en Christenen voor Israël. Een delegatie van het CIDI heeft vrijdag een ontmoeting met Abbas om ,,een open gesprek” over de problemen te voeren. ,,We willen onder meer bespreken hoe Nederland een bijdrage kan leveren in het oplossen van de problemen”, aldus CIDI-directeur Hanna Luden. De bijeenkomst is besloten.

30-10-2015

Door: ANP/Demet TV