Nederlanders gebruiken minder antibiotica

Nederlanders gebruiken steeds minder antibiotica. Vorig jaar kregen 4 miljoen mensen zo’n kuur. Dat is ruim 8 procent minder dan in 2011. In totaal werden 6,8 miljoen doses verstrekt, ruim 5 procent minder dan in 2011.

De Stichting Farmaceutische Kengetallen, die alle gegevens over medicijnen bijhoudt, heeft de cijfers donderdag naar buiten gebracht. Volgens de stichting is het goed dat we terughoudend zijn met antibiotica. ,,Het gevaar bestaat dat ziekmakers resistent worden. Dan werkt de kuur de volgende keer misschien minder. Als je nu terughoudend bent, heb je meer kans dat de kuur aanslaat als je later bijvoorbeeld een zware longontsteking hebt en ernstig gevaar loopt”, legt een woordvoerder uit.

Nederlanders gebruiken, samen met Zweden, de minste antibiotica van heel Europa. Per duizend inwoners ligt het gebruik in landen als België en Frankrijk twee keer zo hoog.

05-11-2015

Door: ANP/Demet TV