SGP en Brinkman blij met afwenden crisis

De SGP is blij dat het overleg in het Catshuis wordt voortgezet. Dat laat SGP-leider Kees van der Staaij donderdag weten in een reactie. Te midden van een economische crisis zou een politieke crisis wel heel slecht zijn, twittert hij. Ook Hero Brinkman is blij met het besluit om door te onderhandelen.

Van der Staaij hoopt dat VVD, CDA en PVV nu snel tot resultaat komen. De Rijksvoorlichtingsdienst liet donderdag weten dat er voldoende perspectief is om te komen tot een akkoord, nadat woensdag nog sprake was van een ‘moeilijke fase’ en de onderhandelingen voortijdig werden afgebroken.

De gedoogcoalitie is voor een meerderheid in de Eerste Kamer afhankelijk van de SGP. In de Tweede Kamer speelt de SGP samen met Hero Brinkman een sleutelrol, nadat hij de PVV-fractie verliet. Brinkman is blij met het besluit om door te onderhandelen. “Dit is de enige wijze beslissing”, laat hij in een reactie weten. Hij is ook niet verbaasd. “De PVV kan het zich niet veroorloven om links aan de macht te laten komen.”

“Het was leuk voor de bühne maar nu moeten ze verantwoordelijkheid nemen.” Brinkman liet verder weten geen contact te hebben gehad met de hoofdrolspelers in het Catshuis.

PvdA-leider Diederik Samsom reageert teleurgesteld op het besluit. “Helaas zijn de onderhandelingen niet gestopt. Het kabinet gaat door op de doodlopende weg die ze zijn ingeslagen”, zei hij. De minderheidsregering werkt aan een pakket dat schadelijk is voor Nederland, stelde Samsom verder. “Dat is doodzonde voor Nederland.” De onderhandelingen wacht hij af.

Alexander Pechtold is bezorgd of belangrijke hervormingen op de woning- en arbeidsmarkt nu wel doorgaan. De crisis van woensdag heeft volgens de leider van D66 duidelijk gemaakt dat VVD en CDA bereid zijn om taboes te slechten. Pechtold is bezorgd dat dit nu door Wilders’ toedoen weer ter discussie komt te staan.

“Het gaat heftig op en neer”, zei Jolande Sap (GroenLinks) in een eerste reactie. “Het laat zien hoe ontzettend labiel dit is.” Zij vindt het een ‘onverantwoorde toestand’ om het lot van Nederland in handen van een man te laten, Geert Wilders. De politica verzet zich tegen het doorregeren van een ‘wankel rechts gedoogkabinet’ dat niet zou hervormen.

Arie Slob (ChristenUnie) vindt dat de partijen in het Catshuis nu tempo moeten maken. “Ik betwijfel of ze de urgentie beseffen.” Volgens Slob is het mogelijk dat de partijen een toneelstukje hebben opgevoerd. “Maar dan was het een slechte voorstelling.”

De oppositie ziet af van de mogelijkheid om Rutte naar de Kamer te roepen om uitleg te geven over de situatie. Donderdagmiddag kwamen Samsom, Pechtold en Sap op de werkkamer van Samsom bijeen. “We hebben even de koppen bijeen gestoken”, zei de PvdA-leider na afloop, zonder in te gaan op de vraag wat er precies besproken is.

29 maart 2012, 14:32 
© novum