Nederlandse economie opnieuw amper gegroeid

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal opnieuw nauwelijks gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

Het besluit van de overheid om de gaskraan in Groningen gedeeltelijk dicht te draaien, zorgde wederom voor een sterk remmend effect. Er kon veel minder aardgas worden uitgevoerd. De verminderde aardgasproductie volgde op de maatschappelijke ophef over de aardbevingen in Groningen als gevolg van de aardgaswinning.

De economie was in het derde kwartaal 0,1 procent groter dan in de voorgaande driemaandsperiode, toen eveneens een plus van 0,1 procent werd gemeten. Net als in het tweede kwartaal drukte het terugschroeven van de aardgasproductie de groei met ongeveer 0,5 procentpunt.

Consolidatie

Met de export in het algemeen, de investeringen en de consumptie ging het afgelopen kwartaal wel beter. Consumenten gaven vooral meer uit aan kleding en elektrische apparaten. Bedrijven staken meer geld in vervoermiddelen, machines en software dan een jaar eerder. Er is daarbij aanzienlijk meer geïnvesteerd in woningen.

Het is het zesde kwartaal van economische groei op rij. Aanvankelijk trok de groei nog behoorlijk aan. De laatste tijd lijkt er volgens het CBS min of meer sprake van consolidatie. Inmiddels is de omvang van de economie wel weer groter dan voor de crisis.

13-11-2015 Foto | Door: ANP / Demet TV