Máxima voor VN naar Turkije

Koningin Máxima brengt komende week een driedaags werkbezoek aan Bangladesh. Op weg naar de hoofdstad Dhaka maakt ze zondag een tussenstop in Turkije. De koningin maakt de reis voor de VN, als speciaal pleitbezorger van secretaris-generaal Ban Ki-moon, om wereldwijd betere toegang tot financiële diensten te bevorderen.

De koningin moest het enige tijd rustig aandoen nadat ze vorige maand tijdens het staatsbezoek aan China een nierbekkenontsteking opliep. Van dokters en de beveiliging heeft ze nu groen licht gekregen om deze reis te ondernemen.

Máxima spreekt zondag in het Turkse Antalya, waar de G20-landen vergaderen, bij de lancering van een kenniscentrum om wereldwijd de ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf te bevorderen. In dit centrum zijn onder meer financiële organisaties en IT-bedrijven vertegenwoordigd. In haar VN-functie pleit de koningin ervoor dat kleine bedrijven geen obstakels meer tegenkomen bij het afwikkelen van financiële zaken of het beginnen van een bedrijf. Het gaat daarbij niet alleen om toegang tot een bankrekening, maar ook om verzekeringen en spaarmogelijkheden.

LEES OOK: VOORZITTER TURKIJE KLAAR VOOR G20-TOP ANTALYA

Uitnodiging

Dat zijn ook onderwerpen die aan de orde komen bij het bezoek aan Bangladesh, waar 69 procent van de bevolking geen toegang heeft tot reguliere financiële diensten. Máxima maakt de reis op uitnodiging van de regering van Bangladesh. Dit jaar heeft ze premier Sheikh Hasina al twee keer ontmoet om het bezoek voor te bereiden.

Bangladesh is de laatste maanden is opgeschrikt door een aantal terroristische aanslagen, waarbij onder meer buitenlanders op straat werden doodgeschoten. De situatie is echter als veilig genoeg beoordeeld om de reis van Máxima naar het Zuid-Aziatische land door te laten gaan.

13-11-2015 Foto | Door: ANP / Demet TV