Slachtoffers Robert M. eisen tonnen smartengeld

Advocaat Richard Korver heeft maandag in de Amsterdamse zedenzaak smartengeld geëist namens een groot deel van de ouders van de slachtoffers van Robert M. Het totale bedrag komt uit boven een miljoen euro.

Per slachtoffer eist Korver, de advocaat van de ouders van 47 slachtoffers, achtduizend euro voor immateriële schade. Voor elk gezin waarin misbruik heeft plaatsgevonden – soms werden in een gezin meerdere kinderen misbruikt – komt daar eenzelfde bedrag bij. Dat geldt ook voor de kinderen bij wie M. foto’s of video’s maakte van het misbruik. Dat gebeurde in totaal bij 34 slachtoffers.

Ook de materiële schade die is ontstaan wil Korver namens de ouders verhalen op M. en diens echtgenoot en medeverdachte Richard van O. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld therapie voor de ouders, kosten voor advocaten en gederfde inkomsten bij ouders die minder zijn gaan werken omdat ze hun kind niet meer naar een kinderdagverblijf durven sturen.

Hoe hoog het totaal geëiste bedrag precies is, werd tijdens de zitting niet gezegd. De schadevergoeding die per kind wordt geëist, wordt later maandag achter gesloten deuren behandeld.

Als de schadevergoedingen worden toegewezen en M. niet direct kan betalen, keert de overheid het bedrag uit acht maanden na het definitief worden van het vonnis. Vervolgens kan de staat 42 jaar lang geld verhalen op M.

02 april 2012, 12:10
©novum