“Brief Davutoglu niet in strijd met Nederlands recht”

 

Het Collega bescherming persoonsgegevens (CBP) gaat geen nader onderzoek doen naar de brief van de Turkse premier Davutoglu. Namens de AK-partij stuurde de Turkse premier voor de verkiezingen in Turkije een brief aan Turkse Nederlanders. In die brief werden Turken in Nederland opgeroepen om op de AK-partij te stemmen.

Het College bescherming persoonsgegevens zegt in zijn verklaring een “oriënterend” onderzoek te hebben gedaan naar de verzending van de brief. Daaruit zou volgens het CBP blijken dat “in Turkije politieke partijen op grond van Turks recht tegen betaling lijsten van kiesgerechtigden met hun adressen kunnen krijgen.”

Het CBP heeft daarom “besloten op dit moment geen nader onderzoek te doen,” naar de verzending van de brief.

Het staat er niet expliciet bij, maar uit de verklaring van het CBP kan met grote waarschijnlijkheid gezegd worden dat de verzending van de brief niet tegenstrijdig is met Nederlandse wetgeving. Volgens de redactie van Demet TV komt dat omdat de adresgegevens niet in Nederland, maar in Turkije zijn “aangeschaft”.

***
Hieronder de verklaring van het CBP

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft een oriënterend onderzoek gedaan naar aanleiding van de verzending van een brief door de AK Parti (AKP). Op basis van de verkregen informatie concludeert het CBP dat in Turkije politieke partijen op grond van Turks recht tegen betaling lijsten van kiesgerechtigden met hun adressen kunnen krijgen. Daarom heeft het CBP besloten op dit moment geen nader onderzoek te doen.

In oktober van dit jaar ontving een groot aantal mensen een brief van de Turkse premier Davutoglu waarin zij werden opgeroepen te stemmen op zijn partij.

17-11-2015 Door: Demet TV