Teleurgestelde Oranjefans doen een drankje

De teleurstelling is van zijn gezicht af te lezen. Oranjefan Rob Donkelaar baalt als een stekker. Tijdens de ‘Oranjemars’ naar het stadion van Hannover kregen hij en de meer dan honderd andere Oranjefans te horen dat ze rechtsomkeert moesten maken. En nog beter was het om de stad zo snel mogelijk te verlaten: ,,Ik maak een statement en ga gewoon in de stad een biertje drinken. Ik geef mijn vrijheid niet op, ook niet voor die gasten.”

Gevaar of niet, zijn directe vrienden uit de groep Oranjefans gaan ook de stad nog in. ,,We hadden toch een leuke voetbalwedstrijd willen zien, maar die is in het water gevallen. Dat is toch zwaar klote”, maakt Liesbeth Donkelaar duidelijk. De fans hadden het stadion al in het vizier toen ze vanuit de stad naar de wedstrijd liepen, maar opeens kwamen uit alle hoeken en gaten politiewagens.

,,Toen we al die zwaailichten zagen, grapte ik nog dat het me niet zou verbazen als er een bommelding is geweest”, zegt Alex Dorst. Hij zegt het wel te begrijpen dat de terreurdreiging serieus wordt genomen. ,,Maar aan de andere kant verpest je het wel voor degenen die niks met politiek te maken willen hebben, maar gewoon een gezellig avondje uit willen.”

Toen de politie de meute terugstuurde, nam iedereen dat volgens Jeroen Klinkers gelaten op. ,,Maar iedereen had wel zoiets van: oei, dit is wel serieus.” Pas later werd duidelijk dat er geen springstof in het stadion was gevonden, maar de dreiging was volgens de autoriteiten aanvankelijk ernstig genoeg om de wedstrijd niet door te laten gaan.

17-11-2015  Door: ANP / Demet TV