Wilders ontkent vertrek Leers te eisen

PVV-leider Geert Wilders ontkent dat hij maandagavond bij het Catshuisoverleg heeft aangestuurd op het wegsturen van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA). Volgens de Volkskrant klopt het verhaal, dat gebaseerd zou zijn op ‘zeer betrouwbare bronnen’, echter wel degelijk.

De Volkskrant meldde woensdag op basis van ingewijden dat Wilders vindt dat Leers te slap optreedt en te weinig voor elkaar krijgt in Europa. Wilders noemt dat de ‘canard van het jaar’. “Er is geen seconde door wie dan ook over positie Leers gesproken in Catshuis”, twittert hij.

De Rijksvoorlichtingsdienst, die namens premier Mark Rutte (VVD) spreekt, laat weten dat het bericht in de Volkskrant ‘niet wordt herkend’. Ook vicepremier Maxime Verhagen (CDA) ontkent het verhaal, dat volgens hem ‘elke grond’ mist. “Er is geen enkele reden om het functioneren van Gerd Leers aan de orde stellen en dat is bij de besprekingen in het Catshuis ook niet gebeurd”, twittert hij.

Chef van de Haagse redactie van de Volkskrant Raoul du Pré is niet verbaasd door de ontkenning van de betrokkenen. “Ik had niet anders verwacht, maar het bericht klopt voor honderd procent”, meldt hij op de website van de krant. “De betrokkenen kunnen ook niet anders dan het bericht ontkennen. Als het bericht wordt bevestigd, dan betekent dat het einde van Gerd Leers. Ook de harde ontkenning van Wilders viel te verwachten; hij heeft nu niet gekregen waar hij hoopte.”

Het vertrek van Leers zou een ‘zoenoffer’ moeten zijn voor de vele concessies die de PVV op de terreinen zorg, arbeidsmarkt en sociale voorzieningen moet doen. De portefeuille van Leers zou moeten worden ondergebracht bij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) of staatssecretaris Fred Teeven (VVD).

Rutte en Verhagen hebben het voorstel volgens de krant in eerste instantie afgewezen. Het is niet duidelijk of ze van mening zijn veranderd door het optreden van Leers dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Leers moest zich toen verantwoorden voor een conflict met burgemeesters over het uitzetten van asielzoekers en zijn uitspraak dat de Angolese asielzoeker Mauro na zijn studie het land uit moet.

04 april 2012, 12:13
©novum