Kamp blijft bij stageverbod illegalen

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) blijft erbij dat de gemeente Amsterdam geen stageplekken mag creëren voor mbo-scholieren die illegaal in Nederland verblijven. Dat zei hij donderdag na afloop van de ministerraad. Minster van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) en premier Mark Rutte (VVD) zijn het met Kamp eens.

De bewindsman toonde zich verbaasd over de opstelling van de hoofdstedelijke gemeenteraad, die zich woensdagavond uitsprak voor stageplaatsen voor illegalen. Verantwoordelijk wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) sloeg daarmee een waarschuwing van Kamp in de wind.

Volgens Kamp zijn de wet en jurisprudentie ‘glashelder’. Illegale kinderen mogen wel onderwijs volgen in Nederland, maar een stage wordt beschouwd als werk en wie van buiten de EU komt heeft daarom een tewerkstellingsvergunning nodig. Deze worden echter niet uitgegeven voor illegalen. De bewindsman verwees naar een aantal gerechtelijke uitspraken waarin dit wordt bevestigd.

Hij is ook niet van plan de wet aan te passen. “Ik ga niet de wet veranderen om illegaliteit te faciliteren.” Minster Van Bijsterveldt is het met Kamp eens. “De wet is klip en klaar.” Tijdens zijn persconferentie vertolkte ook premier Rutte die lijn. “Amsterdam heeft zich gewoon aan de wet te houden.”

Van Bijsterveldt wees er op dat scholen wel een verklaring kunnen afgeven van het onderwijs dat de illegale leerlingen hebben genoten. Daarmee kunnen ze eenmaal terug in het land van herkomst hun voordeel doen. Ook bestaat de mogelijkheid om in praktijklokalen van de onderwijsinstellingen ervaring op te doen, aldus de bewindsvrouw.

Houdt Amsterdam voet bij stuk, dan riskeert de gemeente een boete van achtduizend euro. De Inspectie SZW zal de wet streng handhaven, waarschuwde Kamp woensdag al.

05 april 2012, 13:40
©novum