Verzet asielzoekers tegen tentenkamp groeit

Ruim honderd asielzoekers demonstreren donderdagmiddag in Nijmegen tegen hun verblijf in het tentenkamp op Heumensoord. In de nacht van woensdag op donderdag was er ook al een protestactie in het Nijmeegse paviljoendorp en maandag trokken ongeveer 75 vluchtelingen uit het tentenkamp in Apeldoorn naar het stadhuis.

De vluchtelingen vinden dat hun wachttijd in de noodopvang veel te lang duurt. ,,We are human”, staat op spandoeken die de demonstranten in Nijmegen bij zich hebben. ,,We zitten al 75 dagen opeengepakt in tenten.” De medische zorg en de hygiëne zouden te wensen overlaten, terwijl er geen enkele privacy is.

In Apeldoorn wilden de vluchtelingen op de stoep van het stadhuis gaan slapen. In Nijmegen hebben enkele tientallen mensen de nacht doorgebracht bij de hekken van het paviljoendorp.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) erkent dat de opvang in tenten sober is ,,maar humaan. Er is 24 uur per dag medische zorg beschikbaar.” Het COA en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaan opnieuw uitleggen waarom het zolang duurt voor de asielprocedure van start gaat.

10-12-2015  Door: ANP / Demet TV