‘Overheid moet schuldenaren beter beschermen’

De overheid moet mensen met schulden beter beschermen. Schuldenaren zakken namelijk steeds vaker onder het bestaansminimum. Dat is de conclusie van een onderzoek dat de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders heeft laten uitvoeren. De regels rond het innen van schulden zijn volgens de onderzoekers te ingewikkeld. Ook zouden schuldeisers door het gebrek aan controle vaak veel verder gaan dan wettelijk is toegestaan.

Schuldeisers weten volgens de gerechtsdeurwaarders vaak niet van elkaar wat zij doen. Daardoor kan iemands rekening door meerdere schuldeisers tegelijk worden leeggehaald.

Zo kan het College voor Zorgverzekeraars bij een premieachterstand van een halfjaar de premie inhouden op het inkomen van de schuldenaar. Verhuurders kunnen beslag laten leggen op de huurtoeslag en de Belastingdienst kan bij notoire wanbetalers geld van de bankrekening afschrijven.

De onderzoekers wijzen erop dat de vaste lasten hierdoor niet meer kunnen worden betaald, waardoor de schuldenaren nog verder in de problemen komen. Ze belanden steeds vaker onder het wettelijk vastgelegde bestaansminimum van negentig procent van een bijstandsuitkering.

De onderzoekers vinden dat de regering de regels rond het innen van schulden moet vereenvoudigen. Ook zou er een landelijk beslagregister moeten komen zodat kan worden voorkomen dat iemand te zwaar wordt getroffen door schuldeisers. De controle op het innen van schulden zou moeten worden verscherpt en de lijst van goederen waar geen beslag op mag worden gelegd zou moeten worden uitgebreid.

10 april 2012, 13:47
©novum