ANWB: Nederlanders vaker en langer in de file

Wie komend jaar in de ochtend- of avondspits de snelweg op wil, doet er goed aan om voor vertrek informatie in te winnen. Reizen tijdens de spits wordt onvoorspelbaarder en de files zullen de komende jaren alleen maar langer worden, waarschuwt de ANWB maandag.

Dat was volgens de organisatie dit jaar al goed te merken rond Den Haag en Utrecht. In die regio’s nam de filezwaarte (lengte maal duur file) met 35 procent toe, tegen gemiddeld 20 procent. ,,Spreiding van het verkeersaanbod is de beste manier om het fileprobleem tijdens de spits tegen te gaan”, aldus de ANWB. ,,De vraag is in hoeverre werkgevers en werknemers mogelijkheden vinden om met aangepaste werktijden en technologische oplossingen hieraan bij te dragen.”

,,Maar met de opening van het ontbrekende deel van de A4 tussen Den Haag en Rotterdam verwachten we wel dat de doorstroming op de snelwegen in die regio’s verbetert.”

28-12-2015  © ANP / Demet TV