Kardinaal Simonis niet vervolgd voor meineed

Justitie heeft een aangifte van meineed tegen kardinaal Ad Simonis die een misbruikslachtoffer van de rooms-katholieke kerk eerder dit jaar heeft gedaan, geseponeerd. Volgens het Openbaar Ministerie in Middelburg is er onvoldoende aanleiding voor een verdenking, laat een woordvoerder woensdag weten.

Volgens de aangever heeft de kardinaal begin vorig jaar gelogen bij een verhoor in een rechtszaak over seksueel misbruik door de inmiddels overleden pater Jan N. De man, die bij de rechtszaak betrokken was omdat hij naar eigen zeggen zelf is misbruikt door N., stapte naar de politie naar aanleiding van het rapport van de commissie-Deetman.

Uit het eind vorig jaar gepubliceerde rapport bleek onder meer dat het misbruik bekend was binnen de ordes en bisdommen. Volgens de Bredanaar wist Simonis dus wel degelijk van het misbruik van kinderen, ook al heeft hij dat tijdens de zitting onder ede ontkend.

De vorig jaar op 89-jarige leeftijd overleden N. vergreep zich als directeur van jeugdcentrum Don Bosco in Rijswijk en later als priester in Terneuzen aan meerdere jongens. Hij bekende tijdens een getuigenverhoor door de rechtbank in Middelburg in de zaak rond seksueel misbruik binnen de katholieke kerk.

Ook Simonis moest getuigen, omdat N. voordat hij naar Terneuzen verhuisde kinderen heeft misbruikt in een jeugdcentrum van de orde der salesianen in Rijswijk. De gepensioneerde kardinaal was destijds bisschop van Rotterdam, waar Rijswijk onder valt.

11 april 2012, 10:55
©novum