Aardbeving voor kust Atjeh

Voor de kust van Atjeh heeft zich woensdag een zware zeebeving voorgedaan. De Indonesische autoriteiten lieten een tsunamiwaarschuwing uitgaan voor alle kuststeden op Sumatra. Volgens de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono waren er vooralsnog geen meldingen over een tsunami, maar hij riep wel op tot waakzaamheid.

“Ons waarschuwingssysteem werkt goed en ik heb het nationale hulpteam opdracht gegeven direct naar Atjeh te vertrekken om ervoor te zorgen dat de situatie onder controle is en de noodzakelijke maatregelen worden genomen”, aldus Yudhoyono. Hij voegde daaraan toe dat er vooralsnog geen meldingen van schade of slachtoffers zijn.

Na de beving werd een zogeheten ’tsunami watch’ van kracht voor alle landen aan en in de Indische Oceaan. Dat laatste houdt in dat men in dat gebied alert moet zijn op de mogelijkheid van een tsunami, niet dat er een dreigt.

De beving had een kracht van 8,6 en voltrok zich op 33 kilometer diepte onder het wateroppervlak op een kleine 450 kilometer afstand van de provinciehoofdstad Banda Atjeh. De beving werd niet alleen in Atjeh gevoeld, maar ook in Singapore, Thailand, Maleisië, Bangladesh en India en werd gevolgd door enkele krachtige naschokken.

In Banda Atjeh maakten mensen zich, ‘Allah Akbar’ roepend, zo snel mogelijk uit de voeten, naar hogergelegen plekken. In Maleisië zwaaiden hoge gebouwen heen en weer en de Thaise rampenbestrijdingsdienst gaf de opdracht tot evacuatie in zes provincies langs de westkust, waaronder de populaire toeristenbestemmingen Phuket, Krabi en Phang-Nga. In Dhaka, in Bangladesh, brak paniek uit na de beving. Er vielen echter geen slachtoffers en er zijn tot dusverre geen berichten over schade.

11 april 2012, 12:49
©