Voorzichtigheid Turkse cartoons in stadhuis Utrecht

Samenstellers van een tentoonstelling over Turkse cartoons in het Utrechtse stadhuis is gevraagd voorzichtig om te springen met expliciet materiaal. De gemeente heeft hen op het hart gedrukt dat het stadhuis een openbare ruimte is en dat iedereen zich er thuis moet voelen.

Een woordvoerder van cultuurwethouder Frits Lintmeijer zegt dat exposanten standaard wordt gevraagd geen al te schokkerend materiaal op te hangen. “Het gaat bijvoorbeeld om seksscènes”, licht de zegsman toe. “Zodat bijvoorbeeld bruidsmeisjes niet aan dat soort beelden worden blootgesteld.”

Dat de gemeente de samenstellers van de expositie Turkartoon zou hebben gevraagd uit te kijken met cartoons over in Turkije gevoelige onderwerpen, ontkennen de gemeente en samensteller Albo Helm. Dat de exposanten gecensureerd zouden zijn slaat volgens Helm al ‘helemaal nergens op’.

Turkartoon, met cartoons die de afgelopen jaren in verschillende Turkse media verschenen, wordt vrijdag officieel geopend. Aan de aanvankelijke selectie van het werk van twintig Turkse tekenaars is na de verwittiging van de gemeente niets veranderd, zegt Helm.

De ophef over de tentoonstelling volgt op de opwinding over een zeventiende-eeuwse spotprent in het Rijksmuseum. De Amsterdamse zender AT5 meldde dinsdag dat in Turkse media opschudding was ontstaan over de afbeelding, waarop de koran dienstdoet als wc-papier van een Ottomaanse sultan.

12 april 2012, 10:47
©novum