Amsterdam sluit massagesalons

Amsterdam heeft eind vorig jaar acht massagesalons gesloten. Nog eens acht andere salons hebben te horen gekregen dat ze moeten sluiten. In de massagesalons zijn sporen aangetroffen die een mogelijke aanwijzing zijn voor prostitutie.

De hoofdstad hield van augustus tot en met november een grote actie om massagesalons op te sporen waar prostituees zich zouden aanbieden. Het levert hinder en gevoelens van onveiligheid op voor omwonenden, er kan niet worden gecontroleerd of sekswerkers veilig hun werk doen en het is oneerlijke concurrentie voor seksbedrijven met een vergunning, die aan allerlei strenge regels moeten voldoen.

De gemeente controleerde 22 salons waar vermoedens waren van illegale prostitutie. Het betrof voornamelijk Thaise en Chinese massagesalons. Bij drie gelegenheden vonden de handhavers geen sporen. Bij drie andere werden te weinig sporen gevonden om als bewijs te dienen.

Naast de aanwezigheid van sporen keken de controleurs ook of er schaars geklede dames en seksueel gerelateerde voorwerpen aanwezig waren in de salon. Verder werden recensies op internet onderzocht.

Het stadsbestuur spreekt van een succesvolle actie, maar noemt het ook ,,een hardnekkig probleem”. Het is lastig aan te pakken omdat er ook salons zijn waar alleen massages worden aangeboden. Dat maakt het juridisch ingewikkeld om de vestiging van nieuwe massagesalons te verbieden. Amsterdam wil dit jaar experimenteren met anonieme toezichthouders om zo sneller malafide salons aan te kunnen pakken. 

06-01-2016 © ANP / Demet TV