Categories Nieuws Artikelen

Bram Moszkowicz weg bij VNL

De partij Voor Nederland (VNL) en Bram Moszkowicz gaan niet langer samen verder, liet de partij woensdag weten. De oud-advocaat werd in april vorig jaar gepresenteerd als voorman van de partij.

Moszkowicz zou zich volgens de partij onvoldoende inzetten. De gesjeesde raadsman verklaarde tegenover Elsevier zélf opgestapt te zijn. ,,Ik laat me niet gebruiken als een trekpop. Dankzij mij heeft de partij meer dan duizend leden binnengehaald”, citeerde het weekblad de voormalig strafpleiter.

De benoeming van de oud-advocaat viel destijds niet goed in de partij. Louis Bontes legde zijn voorzitterschap van VNL neer uit onvrede. Hij had te weinig vertrouwen in Moszkowicz. Bontes zit samen met Joram van Klaveren nu nog als een ‘groep’ in de Tweede Kamer. Van Klaveren neemt de taken van Moszkowicz voorlopig over.

Nieuw kopstuk

De partij moet weer op zoek naar een nieuw kopstuk. Bontes zegt dat nu ,,de deur voor hem weer openstaat” om terug te keren naar VNL. ,,Hoe we dat nou precies gaan doen, weet ik niet”, zei hij. Hij gaat VNL wel weer zo goed mogelijk ondersteunen, voegde hij eraan toe.

VNL probeert zich te profileren als een alternatief voor de PVV en de VVD met een ‘klassiek liberaal geluid’. De partij wil onder meer de grenzen sluiten voor asielzoekers, veel meer geld uitgeven voor Defensie en politie, belastingverlaging en minder invloed van de Europese Unie op het Nederlandse beleid.

Na het aantreden van Moszkowicz als lijsttrekker steeg de partij in de peilingen heel licht. Sindsdien is de partij in de peilingen weer verdwenen. Moszkowicz begon na zijn benoeming een tournee om alle provincies te bezoeken om VNL bij de kiezer onder de aandacht te brengen.

13-01-2016 © ANP / Demet TV