Pegida mag demonstreren in Apeldoorn

Anti-islambeweging Pegida mag zondag demonstreren in de gemeente Apeldoorn, dat zegt een woordvoerder van de gemeente woensdag. Ook tegenbeweging Anti-Fascistische Actie (AFA) uit Friesland krijgt een plek om spandoeken op te hangen.

Pegida loopt een route rond het Beekpark aan de rand van de binnenstad. AFA krijgt een vaste plek op het Stationsplein. De gemeente wil ervoor zorgen dat de demonstratie rustig verloopt. ,,De routes van beide actiegroepen kruisen elkaar niet en er zijn extra agenten te vinden in het centrum, omdat we grote mensenmassa’s verwachten,” aldus een woordvoerder.

,,We laten de demonstraties toe omdat demonstreren een grondrecht is. We hebben wel voorwaarden gesteld. Zo mogen beide groepen bijvoorbeeld niet discrimineren en geen gezichtsbedekkende kleding dragen”.

In november liep een demonstratie van Pegida in Utrecht uit op opstootjes. Er werden toen 32 mensen gearresteerd.

13-01-2016 © ANP / Demet TV