Flexteam politie moet mensensmokkel tegengaan

Bij asielzoekerscentra (azc’s) en aan de grens zijn vanaf vrijdag flexteams van de politie actief om mensenhandelaren op heterdaad te betrappen. De kans dat die worden veroordeeld neemt daardoor toe. Zo’n honderd politiemensen worden de komende maanden ingezet bij in totaal vier zogenoemde Flexibele Interventie Teams (FIT). Dat meldt de politie.

,,Met de toename van het aantal mensen dat naar Nederland komt, stijgt waarschijnlijk het aantal gevallen van mensensmokkel en mensenhandel. Om hier te komen, maken veel mensen gebruik van smokkelaars”, aldus FIT-projectleider Maikel Dop. ,,Mensensmokkel mondt vaak uit in mensenhandel, bijvoorbeeld omdat mensen hun reis aan de smokkelaar moeten afbetalen. We hebben ook al gezien dat rond azc’s wordt geronseld voor prostitutie of het knippen van hennep.”

Er lopen inmiddels tientallen onderzoeken tegen bendes die veelal jonge vluchtelingen ronselen voor illegale arbeid. Ruim vierhonderd nummerplaten van auto’s en bestelbusjes staan geregistreerd in het kentekenregistratiesysteem ANPR. Als het camerasysteem een voertuig van mogelijke ronselaars herkent, gaat een flexteam er achteraan.

Autochtonen

,,In 2014 hebben we al ervaring opgedaan met de aanpak van mensensmokkel. We hebben toen tientallen mensen aangehouden, die met name Syriërs en Eritreeërs naar ons land smokkelden”, aldus Dop vrijdag.

Ook tegen autochtonen die zich met geweld tegen de aanwezigheid van vluchtelingen keren en tegen vreemdelingen die zelf criminaliteit plegen, gaat de politie harder optreden.

22-01-2016 © ANP / Demet TV