Koninginnedag eerste officiële warme dag

Deze Koninginnedag is de eerste officiële warme dag van het jaar. Niet lang na het middaguur werd het in De Bilt boven de 20 graden, meldt weeronline.nl.

Op 23 maart werd het in het zuiden van het land al boven de 20 graden, maar van een officiële warme dag is alleen sprake als het in De Bilt zo warm is. De eerste warme dag valt dit jaar relatief laat. “Vorig jaar viel de eerste warme dag bijvoorbeeld al op 2 april en werd op 21 april al een zomerse dag met 25 graden gemeten.”

De vroegste warme dag die sinds 1900 is gemeten viel op 17 maart in 1961 en in 1990. In 1983 liet de eerste warme dag het langst op zich wachten. Toen viel die pas op 31 mei.

Door het hele land is het maandag rond de 20 graden. Door stapelwolken kan de temperatuur plaatselijk wat lager uitvallen. “Maar het blijft vrijwel overal droog.” In de loop van de avond verandert het weer echter. Dan worden onweersbuien, hagel en windstoten verwacht. Zondag was al duidelijk dat de zon maandag zo fel schijnt dat het raadzaam is in te smeren.

Dinsdag en woensdag worden ook aangename temperaturen verwacht, maar daarna zakt het kwik weer naar de vijftien graden.

30 april 2012, 13:09
Demet TV