André Kuipers viert Koninginnedag in ruimte

André Kuipers viert Koninginnedag maandag met een oranje shirt aan in het internationale ruimtestation ISS. De Nederlandse astronaut vindt Koninginnedag een dag om te koesteren. Dat zei hij in een videoboodschap aan de koningin op de NOS.

Kuipers vloog maandagochtend over Europa, vertelde hij. “En ik dacht: wat kleurt ons land toch mooi oranje.” Volgens de astronaut is 30 april een mooie dag vanwege de gezelligheid en het optimisme, maar vooral ook vanwege het gevoel van verbondenheid.

De Nederlander viert Koninginnedag normaal in Amsterdam. “Maar ik heb het ook op andere plekken gevierd, zoals in Marken.” In 2004 landde de astronaut, die als eens eerder de ruimte inging, op Konginnedag in Kazachstan. “Toen heb ik het daar gevierd.”

Dit keert viert Kuipers echter Koninginnedag in het ruimtestation ISS. “Zonder Oranjebitter, maar met een oranje shirt aan en met kaas en andere Hollandse producten. Majesteit, vanuit de ISS, dat ook deels van Nederland is, wens ik u en het Nederlandse volk een prettige dag.”

Kuipers ging in december de ruimte in voor zijn vijfeneenhalve maand durende missie.

30 april 2012, 11:56 Demet TV