Brussel: 700 miljoen voor noodhulp migranten

Een noodpakket van 700 miljoen euro voor migranten in Europa moet een humanitaire ramp voorkomen. Voor dit jaar is 300 miljoen nodig en voor 2017 en 2018 elk 200 miljoen euro. Het geld is met name bedoeld voor die landen, zoals Griekenland en Slovenië, die de toestroom van vluchtelingen niet aankunnen.

De Europese Commissie stelde dit woensdag voor. EU-commissaris Christos Stylianides (Humanitaire Hulp) hoopt dat de 28 lidstaten en het Europees Parlement er snel mee instemmen. ,,Alle instrumenten moeten worden ingezet om menselijk lijden binnen onze grenzen te voorkomen. Er is geen tijd te verliezen.”

Stylianides verwacht dat snel actie kan worden ondernomen. Vooral 12.000 tot 15.000 mensen in Griekenland hebben ,,zeer urgent” hulp nodig aldus de commissaris.

Begroting

Het geld moet worden gevonden binnen de bestaande begroting. Brussel wil het niet weghalen uit de pot voor humanitaire steun voor landen buiten de EU.

Griekenland had eerder deze week om 470 miljoen euro gevraagd. Doordat buurland Macedonië en andere Balkanlanden maar mondjesmaat migranten binnenlaten, zijn duizenden mensen gestrand in Griekenland. Voor velen is nauwelijks voedsel, water, medicijnen of onderdak beschikbaar. Onder hen zijn veel kinderen en vrouwen.

Dreigende humanitaire ramp

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en het Rode Kruis sloegen dinsdag alarm over een dreigende humanitaire ramp in Griekenland. De Europese noodhulp wordt mede met hen gecoördineerd.

Nederland stuurt medische hulpposten, ambulances, tenten, generatoren, slaapzakken, dekens en laken naar Griekenland, zo werd eerder op de dag bekend.

02-03-2016 © ANP / Demet TV