Wilders wil dat Nederland uit EU stapt

PVV-leider Geert Wilders wil dat Nederland uit de Europese Unie stapt. Dat zei hij dinsdag in New York, waar hij zijn boek over de islam promoot. Tegenover persbureau Novum bevestigt Wilders dat wat hem betreft Nederland zo snel mogelijk uit te EU stapt.

Wilders zei vorige week in de Tweede Kamer al dat de verkiezingen op 12 september ‘een groot referendum over Europa’ worden. In de Verenigde Staten voegde hij daaraan toe dat een vertrek van Nederland uit de EU het kernpunt van de verkiezingscampagne van de PVV wordt.

Wilders zei dat hij verwacht dat de EU uit elkaar valt door de problemen met de euro. Hij wil dat moment voor zijn. Eerder pleitte Wilders al voor een vertrek uit de eurozone.

“We kunnen wel lid zijn van de Europese Vrijhandels Associatie (EVA), zodat economische voordelen blijven”, laat Wilders dinsdagavond weten in een sms. “We zijn dan zonder lid te zijn van de EU en zonder euro weer baas over eigen regels, over wie het land binnenkomt, immigratie en een eigen munt.”

De EVA is een samenwerkingsverband tussen Europese landen met als doel om de vrije handel te bevorderen. Hiervan zijn ook Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein lid. Zij maken geen deel uit van de Europese Unie.