Categories Nieuws Artikelen

Spies niet meer op de bres voor boerkaverbod

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) gaat zich niet meer inspannen om het boerkaverbod en het verbod op de dubbele nationaliteit door de Tweede Kamer te krijgen. Ze heeft geen trek meer om deze PVV-plannen te verdedigen. Dat zegt Spies, sinds dinsdag kandidaat voor het lijsttrekkerschap van het CDA, woensdag in de Volkskrant.

Ze wijst erop dat een Kamermeerderheid al tegen het verbod op de dubbele nationaliteit is. “Als dat met het boerkaverbod ook gebeurt, zal ik daar geen traan om laten.” In januari noemde ze het verbod nog van ‘onvoorstelbaar groot belang’.

Nu zegt ze dat ze eigenlijk nooit enthousiast was. “In de politiek moet je soms geweld doen aan je eigen standpunten omdat er dan andere zaken tegenover staan. Je hoofd zegt ja, maar je hart gaat niet vanzelf mee.”

Omdat de samenwerking met de PVV is verbroken, zou ze nu wel haar hart kunnen volgen. Dinsdag stelde Spies zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap van het CDA bij de Tweede Kamerverkiezingen in september. Ze is de vierde kandidaat die zich meldt.

Vorige week donderdag stemde de Kamer al in met een motie waarin staat dat dierenagenten ook weer normaal politiewerk mogen gaan verrichten. Demissionair minister voor Immigratie, Integratie en Asiel Gerd Leers (CDA) gaf daarvoor al aan dat hij zich in Europa niet langer gaat inzetten om alle punten uit het gedoogakkoord te bereiken. Hij gaat niet meer hameren op het aanscherpen van de regels rond gezinsmigratie.

02 mei 2012, 07:20
©novum