Onderzoek naar mogelijk misbruik studiegelden

Er komt een landelijk onderzoek naar mogelijk misbruik van studiefinanciering in het mbo, maakte de Rotterdamse CDA-wethouder Hugo de Jonge donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering bekend. Een onbekend aantal jongeren zou zich alleen maar inschrijven voor een opleiding vanwege de studiefinanciering.

Het is nog niet bekend wie het onderzoek gaat uitvoeren, mogelijk de Onderwijsinspectie, suggereerde De Jonge. Het onderzoek komt na overleg tussen de gemeente Rotterdam, het ministerie van Onderwijs en de mbo-sector. Het onderzoek moet duidelijk maken of er inderdaad sprake is van oneigenlijk gebruik van studiefinanciering en de omvang ervan.

Leerlingen zouden weliswaar naar school gaan, maar met een smoes al weer snel uit de klas verdwijnen. De truc zou niet alleen bekend zijn bij mbo-scholen in Rotterdam, maar ook elders in het land.

De MBO-Raad noemt het ,,buitengewoon goed” dat de mogelijke fraude wordt onderzocht. ,,We hebben geen idee hoe groot het probleem is. Daarom is het goed dat er onderzoek wordt gedaan en dat er op basis van de uitkomsten maatregelen worden genomen. Het zou niet onlogisch zijn dat dit ook buiten Rotterdam en ook buiten het mbo gebeurt, je moet het niet uitsluiten”, laat de organisatie weten.

03-03-2016 © Demet TV