Gegevens bijna 800 kankerpatiënten gestolen

Dieven hebben een onbeveiligde harde schijf gestolen met de gegevens van 781 kankerpatiënten van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. De schijf is in december uit de kofferbak van de auto van een onderzoeker gestolen, maakte het Amsterdamse ziekenhuis donderdag bekend.

Het gaat om gegevens van patiënten die deelnemen of -namen aan wetenschappelijk onderzoek. Van hen zijn 199 patiënten nog in leven. Op de schijf staan ook een aantal bestanden van rapportages waarin de voortgang van de experimentele behandeling van patiënten wordt beschreven. In deze bestanden staan persoonlijke gegevens zoals naam, geboortedatum, het type tumor en de voortgang van de experimentele behandeling.

De diefstal is pas recent aan het Antoni van Leeuwenhoek gemeld. Volgens het ziekenhuis mogen medewerkers patiëntengegevens op onbeveiligde informatiedragers niet meenemen. ,,Dat dit toch is gebeurd, betreuren we ten zeerste. De onderzoeker heeft gehandeld in strijd met de regels”, aldus het Antoni van Leeuwenhoek.

Geen invloed

Een woordvoerster van het ziekenhuis laat weten dat het contract van de onderzoeker niet zal worden verlengd. ,,De persoon zal ons ziekenhuis zeer binnenkort verlaten”.

Volgens het ziekenhuis heeft de diefstal geen invloed op de behandeling die patiënten ondergaan. ,,De kwaliteit van de behandeling is op geen enkele manier beïnvloed. Ook lopend wetenschappelijk onderzoek kan zonder consequenties doorgaan.”

De betrokken patiënten zijn donderdag geïnformeerd. Ook is de vermissing van de externe harde schijf gemeld bij de politie, de Autoriteit Persoonsgegevens en de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ).

03-03-2016 © Demet TV