‘Amsterdam drugshoofdstad Europa’

Amsterdam is de drugshoofdstad van Europa. Dat blijkt uit onderzoek naar drugsresten in het afvalwater in meer dan vijftig Europese steden door het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA). Zowel van cannabis als MDMA, de werkzame stof in xtc, werden de meeste resten in het Amsterdamse water gevonden. Qua cocaïne moest Amsterdam alleen Londen voorlaten.

Op het gebied van cannabis komt nummer twee Barcelona niet eens bij Amsterdam in de buurt. In de hoofdstad werd 469,4 milligram per 1000 inwoners per dag aangetroffen. In Barcelona was dat 165,7 milligram. Utrecht en Eindhoven staan na Antwerpen, Parijs en Lausanne zesde en zevende.

Bij MDMA was het verschil kleiner. Amsterdam had met 150,5 milligram per 1000 inwoners per dag bijna het dubbele van nummer twee Utrecht, waar 86 milligram in het water werd gevonden.

Londen

Londen is de stad met het meeste cocaïnegebruik (737,3 milligram per 1000 inwoners per dag), maar Amsterdam komt daarbij dicht in de buurt met 716,4 milligram.

De meeste amfetaminen worden in Antwerpen in het water gevonden; Eindhoven staat hier op de tweede plaats. In het Finse Lahti, dat derde staat, werden fors minder amfetaminen aangetroffen.

Metamfetaminen gaan grotendeels aan Nederland voorbij. Oslo is de Europese hoofdstad voor wat betreft deze drug. Amsterdam is wel de Nederlandse koploper voor wat betreft metamfetaminengebruik.

15-03-2016 © ANP / Demet TV