Kamervragen over PSV-aanhangers

De misdragingen van PSV-aanhangers dinsdag in Madrid moeten niet worden getolereerd. De PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Tjeerd van Dekken stellen dat donderdag in vragen aan de ministers Ard van der Steur (Justitie) en Edith Schippers (Sport).

Enkele PSV-fans misdroegen zich voor de Champions Leaguewedstrijd Atlético Madrid – PSV in de binnenstad tegen vrouwelijke bedelaars. Op filmpjes die opdoken op sociale media, is te zien dat ze bedelaarsters onder meer lieten opdrukken in ruil voor geld. Sommigen verbrandden papiergeld voor de neus van de vrouwen. PSV reageerde verbolgen op de gedragingen en kondigde harde sancties aan voor de betrokkenen.

De PvdA’ers wijzen het kabinet op berichten dat de Spaanse justitie het wangedrag van de PSV-fans gaat onderzoeken. Zij vragen zich af of ook de Nederlandse ministers nog middelen hebben om tegen dit gedrag op te treden.

Marcouch en Van Dekken willen ook weten of burgemeesters van de plaatsen waar deze personen wonen al overwegen om bijvoorbeeld een meldplicht op te leggen.

Supportersvereniging PSV

Voorzitter Harrie Timmermans van de Supportersvereniging PSV heeft het gedrag van de betreffende fans al herhaaldelijk openlijk afgekeurd. ,,Dit doe je niet, je gooit geen geld naar andere mensen. In negatieve zin is hierdoor het beeld beïnvloedt van ruim drieduizend supporters die zich drie dagen lang op een goede manier hebben gemanifesteerd.”

Timmermans heeft zich wel verbaasd over de heftige reacties. ,,Ik wil het zeker niet goedpraten, maar het is jammer dat deze beeldvorming is ontstaan voor de hele groep. Ik heb ook heel veel mensen gezien die op een normale manier geld gaven.”

18-03-2016 © ANP / Demet TV

https://www.youtube.com/watch?v=apa5fILKGsA