Staat wil 8,7 miljoen zien van Diginotar

De Nederlandse staat eist 8,7 miljoen van het internetbeveiligingsbedrijf Diginotar. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag. De claim moet de gemaakte kosten als gevolg van een hack bij het bedrijf vorig jaar zomer vergoeden.

In februari werden de kosten voor de overheid volgens de curator van het inmiddels failliete bedrijf nog geschat op een miljoen euro. Na uitgebreid onderzoek blijkt het bedrag nu hoger te liggen.

Het Beverwijkse bedrijf beveiligde veel websites van Nederlandse overheden. Doordat beveiligingscertificaten van Diginotar vervalst konden worden, konden internetters onbewust op onveilige sites belanden. Daarop zegde de regering het vertrouwen in het bedrijf op.

Onderzoek wees uit dat de beveiliging van Diginotar rammelde. Op de computers van het bedrijf stonden geen antivirusprogramma’s en softwareprogramma’s waren niet bijgewerkt. Ook gebruikten medewerkers wachtwoorden die makkelijk te achterhalen waren.

Achter de hack zaten vermoedelijk Iraanse hackers. Zij waren uit op gegevens van Iraniërs. Diginotar ging in september op de fles.

09 mei 2012, 15:50
©Demet TV