Vredesdemonstratie moslimorganisaties op Dam

Diverse koepelorganisaties van moskeeën en moslims willen vrijdag op de Dam in Amsterdam een bijeenkomst houden om hun steun aan het door de aanslagen getroffen België te betuigen. Dat zegt de de Raad van Marokkaanse Moskeeën (RMMN) woensdag in een verklaring die namens de diverse organisaties is uitgebracht.

,,Jood, moslim, christen of niet-gelovig: ieder mens van goede wil is geraakt door de verschrikkelijke beelden die ons dinsdag vanuit Brussel hebben bereikt”, aldus Saïd Bouharrou, woordvoerder van de RMMN. ,,Terreurgroep Daesh misbruikt de islam op een mensonterende wijze, nu dichtbij onze landsgrenzen. Terroristen kunnen onze broeders en zusters wellicht treffen, maar ze zullen nooit of te nimmer onze vrijheid kunnen afpakken. Met deze bijeenkomst willen we een signaal terugsturen aan deze barbaren. Tweespalt of twist in onze samenleving zullen jullie niet oogsten. We staan schouder aan schouder en we maken samen een vuist van verbroedering en eenheid.”

De organisaties overleggen woensdag over de precieze invulling van het programma voor vrijdag. Ze willen die dag ,, een menselijke dam voor verbroedering en tegen terreur” vormen. Ze doen een oproep aan andere religieuze en maatschappelijke groeperingen om zich bij het initiatief aan te sluiten.

De RMMN wil vooruitlopend op het overleg nog geen namen noemen van deelnemende organisaties. ,,Maar we hebben in elk geval al toezeggingen van drie tot vier grote koepelorganisaties waar meerdere moskeeën onder vallen”, aldus een woordvoerder.

23-03-2016 © ANP / Demet TV