China helpt beurzen vooruit

De Europese effectenbeurzen stonden woensdag aan het einde van de ochtend eensgezind in de plus. Positieve berichten over de export van China gaven de graadmeters een impuls. De uitvoer van ’s werelds tweede economie bleek afgelopen maand voor het eerst in negen maanden te zijn gestegen.

De AEX-index in Amsterdam koerste omstreeks 11.45 uur 1,8 procent hoger op 447,30 punten en de MidKap ging 1,1 procent vooruit tot 684,89 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 1,5 tot 2,5 procent.

Bij de hoofdfondsen op het Damrak was ArcelorMittal met een winst van 7,7 procent de uitblinker, mede door een positief rapport van de bank Credit Suisse. Daarin stond dat de staalsector sterk herstelt en dat het niet gaat om een seizoensmatige opleving. De bank adviseert zijn klanten aandelen in ’s werelds grootste staalconcern te kopen. Het nieuws uit China zorgde daarnaast voor een stijging van onder meer de ijzerertsprijs, wat ook de koers van ArcelorMittal een zet in de goede richting gaf.

Winsten

Ook elders in Europa gingen vooral grondstofgerelateerde bedrijven aan kop. Zo streken de mijnbouwers Anglo American, BHP Billiton en Rio Tinto in Londen winsten tot 6,9 procent op.

ThyssenKrupp ging in Frankfurt 5 procent vooruit. Het Duitse staalconcern en het Indiase Tata Steel, moederbedrijf van de hoogovens in IJmuiden, zouden overwegen hun Europese staalactiviteiten samen te voegen en dit samenwerkingsverband naar de beurs te brengen.

Adviesverhoging

Bij de middelgrote fondsen was toeleverancier aan de chipindustrie BE Seminconductor de sterkste stijger met een winst van ruim 4 procent na een adviesverhoging. Roestvrijstaalfabrikant Aperam en bodemonderzoeker Fugro deden goede zaken met winsten van ruim 3,5 procent.

Ook de financiële sector stond in de belangstelling. ING zag zijn beurswaarde met 3,8 procent toenemen, Aegon werd 2,8 procent hoger gezet en ABN AMRO koerste 1,6 procent hoger. Barclays, Deutsche Bank en Société Générale wonnen tussen 4,2 en 6,7 procent.

Amerikaanse olie werd verhandeld voor 41,63 dollar per vat (min 1,3 procent) en Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 44,27 dollar. De euro werd verhandeld voor 1,1318 dollar. Bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag was de eenheidsmunt 1,1399 dollar waard.

13-04-2016 © ANP / Demet TV